En eski oyunlar

En eski oyunlar genelde taşla, aşıkla oynanan oyunlar olarak kabul edilmektedir. Arkeologlar yaptıkları araştırmalarda bu tür eski oyunları anlatan kabartmalar ve mağara resimleri bulmuşlardır.

İngiltere British Museum’da bulunan topraktan bir heykel iki kızı aşık oynarken göstermektedir. Heykelin yapım tarihi m.ö. 800 yılını göstermektedir. Eski Mısır’da bulunan Orta krallık dönemi duvar resimlerinde oyun tahtası üzerinde oynanan oyunlar, sıçrama oyunları, yine m.ö. 2600 yılında Mısır’da Ak-hor mezarında bulunan duvar resminde bir kız el vuruşma oyunu oynarken gösterilmektedir. Yunan çömlek resimlerinde tavlaya benzer bir oyuna rastlanmıştır. Ayrıca aşık, sopayla çember sürme, topaç ve top oyunları oynandığına dair resimler bulunmuştur. Komşu uygarlıklardaki bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Anadolu’da yaşayan uygarlıklara ait birçok mezar stellerinde de çocuk yaşantısıyla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Genç Hitit döneminde Maraş’ta bulunan ortostadlarda ışık kemiği ve kırbaçla oynayan çocuk resimlerine rastlanmaktadır.

Bizans dönemine ait mozaiklerde çember çeviren çocuk, dama, dokuztaş oyunu çizimleri bulunmaktadır. Türklerdeki çocuk oyunlarıyla ilgili yazılı bilgileri de Dede Korkut hikayelerinde buluruz. Divanü Lügat-it Türk’te oyun, oyunla ilgili terimlere rastlıyoruz.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri de bir başka önemli kaynaktır. Thomas Hyde 1963 tarihinde yazmış olduğu De Ludis Orientalibus adlı eserinde şu Türk oyunlarının tanımını vermiştir. Allı dikli oyunu, Aşık oyunu, Atlanbaç oyunu, Bızdık oyunu, Çalık oyunu, Dokuztaş oyunu, Dur Tut oyunu, El oyunu, Falaka oyunu, Fırlak oyunu, Gerdan oyunu, Koz veya Ceviz oyunu, Kumar oyunu, Mangala oyunu, Siramana oyunu, Satranç oyunu, Sultan oyunu, Tabanca oyunu, Takla oyunu, Tavla oyunu, Tek mi çift mi oyunu, Top oyunu, Tura oyunu, Uzun Eşek oyunu, Yumurta oyunu.

Daha sonraki yıllarda eski çocuk oyunları nesilden nesile aktarılmak ve zenginleşerek günümüze kadar gelmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara Su Tesisatı ve Kaçak Tespiti

Angry Birds Aslında Bir Başarı Hikayesi